Gustav Vasa i Dalarna

Hur reste Gustav Vasa genom Dalarna ?

 

Gustav Vasa åkte aldrig Vasaloppet.

 

 

Sverige Gustav Vasa åkte aldrig skidor de 9  milen mellan Lima och Mora, inte i någon riktning. Det hävdar hembygdsforkaren Gubb Tage Bevring, enligt Dala-Demokraten.

Ett brev från 1600-talet gör gällande att Gustav Vasa inte ens visste vad skidåkning var för något, och då kan han ju inte ha åkt skidor själv, säger Bevring.

Gubb Tage Bevring tror att Gustav Vasa åkte med häst och släde mellan Mora och Lima, mot sydväst via Kättbo.Enl sägen övernattade Gustav Vasa i Kättbo.

När Gustav skulle resa från Aspeboda fanns ingen skjutskarl ledig,varför han fick låna häst och släde av en bonde.Detta styrker min uppfattning att Gustav reste med häst och släde.

Frågan som måste ställas är, kommer Vasaloppet nu att kunna kompletteras med  ett långdistanstravlopp, med häst och släde.

 

http://www.nyhetspressen.se/1054249.html

 

Sveriges Nyheter

2010-11-20 kl. 12:13

 

Loppet som Gustav Vasa aldrig åkte

Publicerad 2011-02-28

Källa: SVT samt Vasaloppets hemsida. (TT)

 

 Det nio mil långa lopp som går till minne av Gustav Vasa och hans glansfulla flykt på skidor från danskarna 1521 i Dalarna. Men kunde verkligen den uppländske adelsmannen åka skidor?

– Jag tror inte det och skidor var inte heller så vanligt i Dalarna på den tiden, säger hembygdsforskaren Gubb Tage Berving i byn Öje.

Hans teori är att dalkarlar, som traktade efter belöningen som den danske kungen Kristian Tyrann utfäst till den som fångade Gustav Vasa, låg bakom historien om det kungliga skidloppet.

– De ville visa sig duktiga och försökte därför skönmåla kungen, säger Gubb Tage Berving.

Han misstänker att det var häst och släde som förde Gustav Vasa framåt över snön.

För eftervärlden har Gustav Vasa beskrivits som frihetskämpe, riksbyggare och landsfader. En image som Gustav Eriksson, som var hans egentliga namn, själv gärna ville framhäva på sin tid. Men inte ens i kungens egna kavalkader, skrivna kunglige krönikören Peder Svart, finns några påstående om skidåkning under äventyret i Dalarna, påpekar Gubb Tage Berving.

– Och jag har hittat ett gammalt brev där det framgår att kungen inte ens visste vad skidor var.

Brevet var ett svar till en dalkarl som frågade kungen om han kunde få ett område vid Öje för att åka skidor på som tack för att han smitt vapen åt kronan under sju år.

Historikern Olle Larsson tror inte heller att Gustav Vasa for fram på skidor.

– Skidåkningen är förmodligen en efterkonstruktion, säger han och anser liksom Gubb Tage Berving att kungen förmodligen åkte med häst och släde.

– Möjligen kan Gustav Vasa ha fått ta till snöskor under någon kortare sträcka.

Det fanns flera statsunderstödda skjutsstationer i Dalarna på den tiden och med i slädarna följde snöskor, enligt Gubb Tage Berving. Men att kungen, vid något tillfälle skulle ha tagit på sig dem och traskat i dåtidens täta naturskogar fyllda med vindfällor tvivlar han på.

– Det skulle kungen aldrig ha orkat, han var ingen sådan hurtbulle, säger Gubb Tage Berving.