Gustav Vasa i Dalarna

 

 

Gubb Tage Bevring tror att kungen i stället färdades med häst och släde. Dessutom tror han inte att färden gick mellan Mora och Sälen, utan sydväst via Kättbo.

– Det har ju ända sedan 1200-talet funnits en fungerande skjutsorganisation i Sverige. Det var nog naturligt för honom att utnyttja den. Sen vet vi ju att skidlöparna Lars och Engelbrekt funnits och de åkte säkert skidor för att hinna ikapp honom, säger Gubb Tage till DD.

Historikern Dick Harrison är inte överraskad över hembygdsforskarens upptäckt.

– Frågan är redan överspelad. Vi historiker har länge varit på det klara med att en uppländsk adelsman som han aldrig kunnat åka skidor, säger Harrison till tidningen.

Dick Harrison pekar på att skidor på 1500-talet inte var något som var och en hade och tog fram när föret var gott.

– Det var förbehållet specialister. Det kan jämföras med simning. Ytterst få kunde simma på 1500-talet, och lika var det med skidor. De användes av specialister. Det var enstaka personer som lärde sig åka skidor och det av speciella skäl, säger han.

Harrison påminner om att skidor började användas i större utsträckning först i slutet av 1800-talet när allt fler började ägna sig åt friluftsliv i Sverige.

Gustav Vasa, som var en ung adelsman, använde alltid häst när han färdades i landet.

– Man får dessutom komma ihåg att Gustav hade bråttom. Hans far var nyss halshuggen. Han var ute i upprorsärenden. Det gällde att komma undan. Han red säkert så snabbt och så länge det gick. Sen var han utlämnad åt att gå, kanske med några klumpiga snöskor, säger Dick Harrison.

Att Lars och Engelbrekt däremot kunde åka skidor accepteras av historikerna, förklarar Dick Harrison.

– Det var naturligt att morakarlarna i nästa läge skickade sina bästa skidlöpare, sina egna specialister, efter den flyende Gustav. De hade säkert ett lätt jobb, säger han.